//Mureș: Șefii de la Protecția Copilului Mureș anchetați degeaba de DNA

Mureș: Șefii de la Protecția Copilului Mureș anchetați degeaba de DNA

Judecătorii de la Curtea de Apel Mureș au decis să mențină soluțiile de achitare privitoare la LIȚIU VASILE, fost șef al Biroului Tehnic și Administrarea Patrimoniului din cadrul Protecția Copilului Mureș și BORDI GHIZELA, fost consilier I superior din cadrul aceleiași instituții. În același dosar a mai fost achitat și GĂBUDEANU VIOREL, reprezentantul unei societăți comerciale.

Potrivit soluției pe scurt a instanței, se ”respinge ca nefondat apelul declarat de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE – DNA – SERVICIUL TERITORIAL TÂRGU MUREŞ împotriva sentinţei penale nr. 2/09.01.2020 pronunţată de Tribunalul Mureş”.

La începutul acestui an, Tribunalul Mureș a dispus achitarea celor trei inculpați trimiși în judecată de procurori pentru infracțiuni de corupție.

În 2016, procurorii DNA Mureș au dispus trimiterea în judecată,
sub control judiciar a inculpatului LIȚIU VASILE, la data faptelor șef al Biroului Tehnic și Administrarea Patrimoniului din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș (D.G.A.S.P.C. Mureș), pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

și în stare de libertate a inculpaților:
BORDI GHIZELA, la data faptelor consilier I superior în cadrul Compartimentului Investiții, Achiziții publice aparținând Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

GĂBUDEANU VIOREL, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2015, inculpatul Lițiu Vasile, în calitate de șef al Biroului Tehnic și Administrarea Patrimoniului din cadrul D.G.A.S.P.C. Mureș, a favorizat o societate comercială cu ocazia inițierii și organizării a două proceduri de achiziție având ca obiect furnizarea de autovehicule în beneficiul D.G.A.S.P.C. Mureș.

Concret, inculpatul Lițiu Vasile, beneficiind de ajutorul inculpatei Bordi Ghizela, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu și ca urmare a înțelegerilor avute cu inculpatul Găbudeanu Viorel, reprezentant al societății respective, a introdus în caietele de sarcini (aferente celor două proceduri de achiziție privind cumpărarea a 12 autovehicule) o serie de specificații tehnice caracteristice doar autovehiculelor comercializate de această societate comercială.

De menționat este faptul că anterior publicării în S.E.A.P. a primei invitații de participare referitoare la achiziționarea de către D.G.A.S.P.C. Mureș a 9 autovehicule, inculpatul Lițiu Vasile i-a furnizat inculpatului Găbudeanu Viorel informații nedestinate publicității, referitoare la intenția instituției publice de a iniția și desfășura proceduri de achiziție a unor autoturisme, obiectul acestora, precum și cerințele ce urmau a fi incluse în caietul de sarcini aferent procedurii inițiate prin invitația anterior menționată.

În același context, inculpatul Găbudeanu Viorel i-a furnizat șefului Biroului Tehnic și Administrarea Patrimoniului din cadrul D.G.A.S.P.C. Mureș specificațiile tehnice autovehiculelor pe care primul le comercializa, aceste acțiuni având ca scop eliminarea concurenței, avantajarea societății în vederea câștigării contractelor de achiziție publică și, implicit, obținerea unor foloase necuvenite.

De asemenea, anterior publicării în S.E.A.P. a celei de – a doua invitații de participare referitoare la achiziționarea de către D.G.A.S.P.C. Mureș a 3 autovehicule, inculpata Bordi Ghizela i-a furnizat inculpatului Găbudeanu Viorel, informații nedestinate publicității, referitoare la modificările aduse documentației de atribuire și data termenului limită de depunere a ofertelor, stipulat în cadrul respectivei proceduri.