//Mureș: Romsilva ascunde tăierile ilegale de păduri din Munții Gurghiu

Mureș: Romsilva ascunde tăierile ilegale de păduri din Munții Gurghiu

Potrivit unui document, șefii Romsilva ascund tăierile ilegale de păduri din zona Munților Gurghiu (Mureș). Angajații care ar fi trebuit să verifice defrișările au fost trimiși de șefii Romsilva să facă cercetări în cu totul alte zone decât cele în care au avut loc tăierile ilegale de pădure.

În luna august a anului trecut, Recorder a publicat o investigație video despre tăierile ilegale de lemn din Munții Gurghiu, județul Mureș.

După apariția materialului, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a dispus un amplu control în zonă și, timp de aproape o lună, 30 de angajați din țară au fost detașați la fața locului pentru a verifica ilegalitățile de pe raza Ocolului Silvic Gurghiu. Părea că se va face tot posibilul pentru a identifica adevărata dimensiune a neregulilor și pentru a sancționa vinovații.

Am urmărit subiectul pentru a vedea rezultatele acestor controale și am descoperit că principala grijă a unora dintre inspectorii Romsilva a fost, de fapt, acoperirea infracțiunilor. Mai mult, în ciuda neregulilor grave, Romsilva a dictat sancțiuni blânde pentru cea mai mare parte a angajaților implicați în ilegalitățile de pe Valea Gurghiului: avertismente sau diminuarea cu 10% a salariului pentru o perioadă de trei luni.

Recorder a obținut raportul întocmit în urma acestor controale. Din document reiese că inspectorii trimiși de Romsilva au evitat să cerceteze zonele în care firmele de exploatare lăsaseră în urmă dovezi incontestabile ale tăierilor ilegale.

Ne-am întors la Gurghiu să filmăm dezastrul din parcelele pe care inspectorii le-au ocolit și pentru a-l confrunta pe șeful Ocolului Silvic din zonă. Conducerea Romsilva a evitat să comenteze felul în care a fost făcut controlul din Munții Gurghiu și ne-a indicat să vorbim cu unul dintre inspectorii care au fost în teren. Ce a spus acesta și cum arată dezastrul din pădure, vedeți în materialul de mai jos.

Sursa recorder.ro