//Medicii clujeni spun că nu vor mai face gărzi

Medicii clujeni spun că nu vor mai face gărzi

Noul manager le-a transmis medicilor că în blocul operator nu mai intră nimeni, începând de la 1 martie 2021. Singura excepție sunt medicii care au contract cu Spitalul Județean. Adică doi medici titulari și patru colaboratori, plătiți la oră.

Medicul chirurg Lucian Fodor (foto) este șeful Compartimentului de Chirurgie Plastică și Reconstructivă. Acesta a declarat pentru EvZ  că, în semn de protest, medicii nu vor mai face gărzi. Asta înseamnă că toate victimele unor accidente de circulație și nu numai, vor fi transferate spre alte spitale din țară.  Medicul Fodor mai spune că situația de la Cluj este foarte gravă și că medicii refuză să mai intre singuri în operații extrem de complexe.

Ordinul noului manager

Lucian Fodor a declarat pentru EvZ că a fost pus în fața unui fapt împlinit de către managerul SCJU.

„În data de 18 februarie 2021, noul manager ne-a comunicat o adresă prin care a interzit accesul pe Secție al medicilor rezidenți care participau benevol. Pe cale de consecință, pe data de 23 februarie, managerul Claudia Gherman ne-a comunicat că în blocul operator mai poate intra decât personalul care are contract cu Spitalul Județean. Adică eu și un alți cinci colegi medici”, spune medicul Fodor.

Riscul unui malpraxis în cadrul operațiilor făcute aici este unul enorm. Din acest motiv, medicii intră la operație în echipă, fie câte doi specialiști, fie un specialist și un rezident. Totul depinde de complexitatea cazului operat.

„Operațiile de reconstrucție și tot ce facem noi, sunt foarte grele. Frecvent intrăm doi medici pentru că nu permitem să greșim. În condițiile date de doamna manager va intra în operație un medic, fără ajutor. Nu pot să greșesc. Medicii rezidenți care ne asistau și ne ajutau veneau din dorința de a învăța și ajuta și nu pentru că ar fi făcut parte din programul de rezidențiat. Bugetul Spitalului nu era afectat”, mai spune Fodor.

Ce spune noul manager

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Claudia Gherman a declarat pentru EvZ că nu a blocat nicio secundă activitatea Secției de Chirurgie Reconstructivă.

Claudia Gherman mai susține că a vrut doar să legalizeze prezența medicilor rezidenți în compartimentul respectiv. Și asta pentru că există reclamații de malpraxis în cazul unor medici care nici măcar nu au contract cu Spitalul Județean Cluj.

„Documentul cu numărul 736/2021 nu se referă la restricționarea activității medicale. Nu se referă la activitatea de acordare a serviciilor de sănătate pentru populație, ci se referă stric la activitatea de educație și formare. După cum scrie clar în document – studenți/rezidenți aflați în formare, invitați din țară și străinătate”, a precizat Claudia Gherman.