În Cluj-Napoca se va construi un mall în locul fabricii Ferrosan, care a fost vândută de compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK). Cumpărătorul este grupul imobiliar Hexagon, care le aparține dezvoltatorilor Florin Marius, prin Hexagon Equity (33%), Raul Ciurtin, fondatorul Albalact, prin Crisware Holdings (33%), și familia Dobra, prin Entire Real Estate. Locația viitorului proiect imobiliar este pe strada Calea Turzii 178, în zona reprezentanțelor auto.
“Pentru Hexagon, achiziția la finele anului 2021 a imobilului din Cluj-Napoca deținut de Ferrosan, a fost motivată în primul rând de intentia de diversificare a investițiilor prin dezvoltarea în cadrul grupului a componentei de retail. Avem în vedere asigurarea dezvoltării unui format de retail axat pe oferirea unui mix de servicii și facilități personalizat zonelor rezidențiale care sunt în expansiune în proximitate“, a transmis Florin Mariș, CEO Hexagon.
Mariș este fiul fostului director al Direcției Silvice Cluj, Traian Mariș, prins în flagrant pentru luare de mită și condamnat la trei ani de închisoare. În prezent, Traian Mariș este decedat.
În 2020, conform ultimelor date raportate, Hexagon Properties a avut afaceri de 35,4 milioane lei și o pierdere de 1,3 milioane lei
Procesul de vânzare a durat putin peste 1 an de zile, iar finalizarea lui a fost marcata in luna decembrie 2021. Tranzacția a fost intermediată de JLL.
Fabrica a fost construită în 2015, are acces la drumul european E81 și autostrada A3. Spatiul este format dintr-o clădire de birouri de 2.000 mp, aproximativ 3.800 mp de depozite și aproximativ 12.800 mp de teren.
GSK a aparținut grupului Pfizer și a cumpărat fabrica Ferrosan în 2019.
În apropiere, Ciurtin construiește un parc de distracții cu ajutor de la statul român
În apropierea acestui viitor proiect imobiliar, dezvoltatorul Raul ciurtin mai are o investiție serioasă pentru care a primit bani publici.
Este vorba despre fostul Camping Făget în locul căruia se construiește un centru de evenimente şi un hotel de cinci stele, o investiție de aproximativ 10 milioane de euro.
Beneficiarul proiectului este compania Apulum Turism, fondată în 2019, şi deţinută de Tania Privee, o firmă controlată în mod egal de Lorena Beatrice Ciurtin şi Tania Elena Ciurtin, soţia şi respectiv fiica antreprenorului Raul Ciurtin.
Ceea ce frapează la acest proiect este momentul în care firma familiei Ciurtin a primit ajutorul de stat.
În 2020, când oamenii de afaceri din industria HoReCa priveau falimentul în față, Guvernul României a aprobat un ajutor de stat de 4,87 milioane de euro pentru firma Apulum Turism SRL.
Ce mai este interesant la afacerile imobiliare ale grupului Hexagon în Cluj-Napoca este faptul că urbaniștii Primăriei Cluj-Napoca nu par să fie trup și suflet cu investițiile derulate de Ciurtin și asociații lui.
Anul trecut, Comisia de Urbanism a respins temporar un proiect imobiliar de 300 de apartamente, comerț și birouri propus de biroul Arhimar pe strada Oașului, colț cu strada Gării. Beneficiarul este Hexagon District, iar imobilul cu o înălțime de 6 etaje ar urma să se construiască, în cazul în care va primi avizele necesare, pe fosta platformă TDS, care a fost demolata.
Mall și blocuri în locul fabricii Carbochim
Tot la începutul acestui an, omul de afaceri Iulian Dascălu a primit acceptul pentru a vinde terenul și fabrica Carbochim din Cluj-Napoca pentru a edifica un proiect imobiliar cu spații de retail, birouri și locuințe.
Terenul de 12 hectare al Carbochim este printre foarte puţinele rămase unde mai poate fi construit un mare proiect imobiliar în Cluj, pe măsură ce toate celelalte foste platforme industriale au fost înlocuite de construcţii noi de birouri sau locuinţe. Prețul stabilit de membrii CA aCarbochim a fost de minimum 345 de euro/metru pătrat fără TVA, care include și costul demolării construcțiilor existente. La acest preț, platforma este evaluată la circa 41 de milioane de euro.