Explozia imobiliară care are loc, în ultimii ani, în municipiul Cluj-Napoca este singulară în Europa, potrivit unui documentar. Faptul că în Cluj-Napoca se aprobă investițiile imobiliare fără nicio problemă, uneori fără studii de trafic, se datorează administrației locale. Iar proveniența banilor care sunt investiți în acest tip de afaceri vizează zonele gri și negre ale economiei. Multe dintre tranzacțiile imobiliare care au loc în Cluj-Napoca se fac cu bani cash, lucru care ar putea da de gândit procurorilor. Cazurile instrumentate în ultimii ani și care sunt tangențiale investițiilor imobiliare se pot numără pe degetele unei mâini.
Spre exemplu, în județul Cluj, în 2020, au fost construite anul trecut aproape 5.500 de locuințe, printre cele mai multe din țară.
Institutul Național de Statistică arată că, în 2020, au fost construite în Bucureşti – 13.821 locuinţe noi, în Ilfov – aproape 7.000, Timiș – peste 6.000 și Cluj – 5.500. Cu tote acestea, în orașul de pe Someș sunt cele mai are prețuri la locuințele noi sau vechi.
Clujul e urmat la mare distanță de Brașov cu peste 4.000 și Constanța cu aproape 3.500 de locuințe noi construite. În opoziție, județele cu cele mai puține locuințe construite anul trecut sunt Caraș-Severin, Teleorman și Tulcea, cu 115, 118 și 163 construcții noi.
În toată țara au fost construite în 2020 peste 68.000 de locuințe. România avea atunci un fond locativ de peste 9,1 milioane de locuințe.