//Elevii au inventat aplicații inovative pentru bicicliști și persoanele răpite

Elevii au inventat aplicații inovative pentru bicicliști și persoanele răpite

Ieri a avut loc premierea competiției Academia Descoperă-ți pasiunea în IT (DpIT). Pe primele trei locuri s-au clasat echipe formate din elevi din Cluj-Napoca care au produs soluții inovative în semnalizarea inteligentă a bicicliștilor, siguranța locuitorilor marilor orașe și protejarea pădurilor de tăieri ilegale de copaci, braconaj sau incendii.

Premiul I, în valoare de 3.600 lei, a fost câștigat de echipa clujeană GetOverIT (Biriș Radu-Ionuț, Bucur Andreea-Camelia, Buda Cornel-Iustin, Dan Alexandru, Nemeș Teodora şi Prodan Radu-Matei), mentorată la Bosch România de Sorin Ionuţ Băjenaru, pentru aplicația CyclinGo. Proiectul are un format dual, fiind format dintr-o componentă hardware și o aplicație mobile. Partea de hardware este reprezentată de un sistem de semnalizare inteligent pentru bicicliști şi trotinetişti sub forma unei veste cu led-uri, iar din aplicație, aceasta poate fi personalizată și folosită ca o platformă de promovare a brandurilor care doresc să-și afișeze logo-urile în trafic.

Premiul II, în valoare de 3.000 lei, a fost câștigat de clujenii din echipa Entropy (Bolboacă Andra Maria, Cuibus Dorin Iosif, Gabor Ioana, Pescariu David Alexandru, Pop Ana Maria și Popa Raul Mihai) mentorată la Bosch România de George Mois şi Vlad Stroian, pentru aplicaţia Safe Signal. Aplicația și brățara Safe Signal sunt concepute să îmbunătățească siguranța personală în orașe. Brățara are două butoane, iar în momentul în care sunt apăsate simultan, aplicația trimite un SMS cu locația ta contactelor preselectate și autorităților. De asemenea, în aplicație există o hartă cu markeri unde au apăsat alți utilizatori butoanele de pe brățară.

Premiul III, în valoare de 2.900 lei, a revenit echipei intElligence (Chereș Andreea, Cotar Cristian, Duduța Bogdan-Octavian, Gânscă Tudor, Pop Mara-Eleonora, Trânc Naomi-Alexandra) mentorată de Erik Zsurzsan de la compania Fortech, pentru aplicaţia Safe Forest. Scopul acesteia este prevenirea defrișărilor, vânătorii ilegale și a incendiilor forestiere. Aceasta constă în mai multe dispozitive amplasate în pădure dotate cu un microfon și un senzor de gaz care recunosc zgomotul de drujbă, pușcă și fumul cu ajutorul unui algoritm de inteligență artificială. Informațiile sunt transmise aplicației mobile prin intermediul unui server.

Juriul din acest an i-a mai avut ca membri pe Assoc.Prof. Simona Motogna, Vicepreşedinte Senat Universitatea Babeş-Bolyai (Preşedintele comisiei de jurizare), Valentin Filip, Head of Product Development la Fortech, Simona Godja, Project Manager la NetMatch, Bogdan Nădișan, Digital Technology Software Architect la Accenture România, Dr. ing. Ovidiu Petru Stan, Director Compartimentul pentru Relaţia cu Mediul Socio-Economic la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Alina Moldvai Venţel, Inspector Școlar de specialitate Informatică la Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Andrei Kelemen, Director Executiv Cluj IT Cluster.