//Clujeanul care și-a ucis mama cu 44 lovituri de topor povestește cum a ajuns să comită crima

Clujeanul care și-a ucis mama cu 44 lovituri de topor povestește cum a ajuns să comită crima

Clujeanul Vlad Culda a fost condamnat la închisoare pe viață la finele anului trecut pentru că și-a ucis mama cu 44 lovituri de topor. El a dat declarații în fața judecătorilor despre motivele și modul în care a comis crima.

În vârstă de 30 de ani, Culda locuia cu mama lui într-o casă cu etaj din comuna clujeană Baciu. Crima s-a petrecut în seara zilei de 23 martie 2021 pe fondul tensiunilor dintre cei doi. Băiatul ei era consumator de droguri și nu avea un loc de muncă. Din acest motiv era certat des de femeia în vârstă de 53 de ani.

În seara crimei, potrivit declarațiilor date de Culda anchetatorilor, tânărul a intrat la parterul casei unde locuia mama sa pentru a-i duce un braț cu lemne pentru foc. Întâmplător avea în mână și toporul pe care tânărul a mărturisit că nu-și mai aduce aminte de ce nu a lăsat-o afară.

”Am văzut că efectiv îi iese un dinte din gură”

”I-am dus mamei lemnele în casă ca să-și facă foc, după care mi-a cerut imediat să ies afară din casă. Eu aveam toporul în mână, am atenționat-o pe mama asupra acestui fapt, spunându-i în glumă vezi că am toporul în mână, dar ea m-a prins de mâna în care țineam toporul, mi-a împins-o și astfel m-a lovit în piept. Atunci eu am lovit-o cu toporul în gură. Atunci mama și-a întins una dintre mâini înspre fața mea, înspre gură. Nu știu ce a vrut să facă, dar eu am mușcat-o de deget. Apoi a prins cumva de secure, cu toate că eu o țineam în mână și o împingea cumva înspre mine pentru a mă lovi. Urmare a faptului că am lovit-o cu toporul în gură am văzut că efectiv îi iese un dinte din gură”, a declarat Bogdan Culda în fața instanței, potrivit declarațiilor date în fața instanței.

Femeia a fost lovită în timp ce se se afla în dreptul șemineului unde încerca să aprindă focul. Legiștii au găsit nu mai puțin de 44 de urme de lovituri de secure și cuțit pe corpul victimei, cele mai multe în zona capului și a gâtului.

”Inculpatul a acționat cu o intensitate și ferocitate ieșită din comun”

”Modul de agresare a victimei de către inculpat, numărul (44 de leziuni) și intensitatea loviturilor aplicate, zonele vizate (gură, gât, ceafă, cap – parietal, frontal, occipital, ambele mâini, antebrațe, coate, trunchi), precum și natura leziunilor produse victimei, denotă că inculpatul a acționat cu o intensitate și ferocitate ieșită din comun. La aceste aspecte se adaugă obiectele vulnerante folosite (topor și cuțit)”, se arată în motivarea instanței, potrivit sursei citate.

După ce și-a ucis mama, tânărul a șters urmele de sânge, iar apoi a târât cadavrul în baie unde ar fi încercat să tranșeze corpul. A fost oprit de bunicii săi și de iubitul victimei care au venit alertați de faptul că femeia nu mai răspundea la telefon.

Știau că femeia trăiește în teroare și că era frecvent amenințată cu moartea de fiul ei.

La audieri, Bogdan a șocat anchetatorii. Și-a recunoscut parțial fapta (doar aspectul că și-a ucis mama, nu și detaliile de o cruzime de nedescris), invocând faptul că ”i s-a rupt filmul”, potrivit rejust.ro.

”Ulterior, inculpatul a precizat că nu și-a mai putut controla conștiința, că i s-a rupt filmul. Inculpatul a afirmat apoi: am târât-o în baie, cred că i-am tăiat gâtul, respectiv când mi-am revenit, era șters sângele, dar nu știu cine l-a șters, însă cred că doar eu îl puteam șterge”, potrivit motivării instanței.

Judecătorii clujeni au motivat decizia unei sentințe pe viață, o decizie destul de rară în România, invocând, printre altele, atitudinea criminalului în timpul actului de judecată și mai ales motivul care ar fi stat la baza comiterii crimei.

„Mama era o persoană turbată și trebuia anihilată”

„…mama era o persoană turbată și trebuia anihilată ca și orice animal care este turbat, era tulburată de problemele pe care nu și le putea asuma și, în plus, și-a mai luat pe cap unul care era și el vai și amar pentru că l-a lăsat nevasta, i-a vândut casa și nu a rămas cu nimic. Mama era dementă și trebuia să dansezi cum cântă ea!”. De asemenea, a sugerat că președintele completului ar avea un comportament similar victimei, se arată în motivarea instanței, potrivit rejust.ro.

În timpul judecății, tânărul a solicitat instanței să ia măsuri cu privire la îndepărtarea din celula a persoanelor care îi displăceau, în caz contrar fiind posibil „să se întâmple ceva rău în penitenciar”, arată sursa citată.

Bogdan Culda a făcut deja apel la instanța superioară, urmând ca instanța Curții de Apel Cluj să rejudece cauza. Primul termen al apelului a fost stabilit pentru 23 februarie 2022.