//Clădirea PRefecturii Cluj se pregătește să intre în renovare

Clădirea PRefecturii Cluj se pregătește să intre în renovare

Clădirea Prefecturii Cluj va urma să intre în renovare după ce, timp de mai mulți ani, a fost menținută într-o stare avansată de degradare. Acoperișul este spart și necesită reparații de urgență, tencuiala de pe pereți cade pe trotuar, etc.

Intențiile de renovare au pornit de pe vremea fostului prefect, Mircea Abrudean, iar demersurile au fost continuate de actualul prefect, Tasnadi Szilard.

Prefectura a postat pe SICAP anunțul de licitație pentru „proiectarea, furnizarea și montarea de plase de protecție la fațade pe clădirea Instituției Prefectului Județul Cluj, Palatul Administrativ al județului Cluj, monument istoric de categorie B, cuprins în Lista Monumentelor Istorice”.

Este o achiziție directă, iar prețul stabilit pentru montarea plaselor este de 133.613,44  lei. Încă din luna decembrie, clădirea va fi complet acoperită. Urmează apoi licitația pentru lucrările de renovare, dar încă nu există fonduri pentru această investiție.

„Anul acesta obținem certificat de urbanism, autorizații și avize, facem expertiza DALI-ului, respectiv proiectarea și montarea plaselor de protecție. Plasele se fac cu achiziție directă. La fel cum s-a făcut și expertiza DALI. În primele zile ale anului următor vom solicita banii pentru proiectare și reparație acoperiș. Proiectarea s-ar putea să o facă ministerul”, a transmis Prefectul Tasnadi.

Sediul Instituţiei Prefectului Cluj este o clădire construită în anul 1910. Acolo a funcţionat Camera de Comerţ şi Industrie în perioada 1910-1940. Tot aici a mai funcţionat şi revista românească Societatea de Mâine, începând cu anul 1926. De-a lungul anilor, a mai găzduit, între 1947 și 1965, Primăria, dar şi Comitetul Regional al Partidului Muncitoresc Român, iar între 1965 și 1989, Comitetul Judeţean al Partidului Comunist Român. După 1990, clădirea a servit ca sediu al Consiliului Judeţean Cluj şi al Prefecturii Cluj.