Potrivit unui anunț făcut de fostul președinte USR Cluj, Cătălin Sălăgean, administrația județeană a dispus din bugetul pe anul curent sume care vor fi investite în construirea celulei 2 din cadrul Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Cluj.
”Anul acesta ar trebui să se încheie primul act din epopeea ”Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor” din Cluj. Cel puțin așa a promis destul de convingător președintele Consiliului Județean.După ce la sfârșitul anului trecut RADP a primit mai bine de 68 de milioane de lei prin atribuire directă pe motiv că trebuiau executate lucrări în regim de urgență la CMID, în proiectul de buget pe anul 2022 mai sunt prevăzute vreo 65 de milioane pentru “Fazarea proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor în Judeţul Cluj”, adică o recunoaștere oficială a întârzierii proiectului, un fel de reeșalonare a execuției.
Sumele alocate sunt considerabile și au crescut de la an la an și am ajuns într-un asemenea hal de întârziere încât tot ce contează acum e finalizarea CMID și operaționalizarea lui 100%. Apoi putem discuta cine și pentru ce e responsabil.Revenind la banii pe 2022, din cei 65.269.000 lei pe care îi primește CMID, în anexa 9 (investiții) apar 1.294.000 lei alocați pentru digitalizare CMID-proiect pilot.
Sună interesant și abia aștept să văd ce înseamnă mai exact.Tot la investiții găsim o alocare de 124.000 lei pentru ”studiu de fezabilitate construire instalație de tratare levigat la Depozitul Pata Rât” și, SURPRIZĂ, 352.000 lei pentru ”Studiu geotehnic pentru Celula 2”. Deci se face!În concluzie, porniți-vă cronometrele pentru actul al doilea al epopeii CMID: Celula 2”, a scris reprezentantul USR Cluj pe contul de Facebook.
Proiectul Centrului de Deșeuri din județul Cluj are o istorie zbuciumată, înțesată cu dosare penale și atribuiri contractuale făcute fără licitații, la limita legii.
Prima celulă pentru stocarea deșeurilor a fost terminată cu întârzieri de ani de zile.
Anul trecut, Sălăgean atrăgea atenția faptului că, în pofida faptului că stația de sortare a Centrului era aproape funcțională, existau operatori care aruncau deșeurile nesortate.