Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa din 8 ianuarie, Hotărârea numărul 2 din 2021, printre prevederile acesteia fiind propunerea suspendării activităţilor care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în sistem on-line până la data de 7 februarie 2020, necesară emiterii ordinului de către ministrul Educaţiei.
De asemenea, a fost aprobată lista statelor şi zonelor considerate ca fiind cu risc epidemiologic crescut. Totodată a fost actualizată componenţa Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, a precizat CNSU.
“HOTĂRÂRE nr. 2 din 08.01.2021 privind propunerea suspendării activităţilor care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în sistem on-line, aprobarea listei ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în contextul pandemiei de COVID-19, aprobarea modificării componenţei Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României şi aprobarea majorării cantităţilor stocurilor de urgenţă medicală cu produse, materiale şi echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare a populaţiei împotriva virusului SARS-CoV-2
Având în vedere analiza situaţiei epidemiologice la nivel naţional la data de 07.01.2021 realizată la nivelul Ministerului Sănătăţi împreună cu Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei şi propunerile Institutului Naţional de Sănătate Publică referitoare la ţările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, luând în considerare persistenţa unui număr crescut de persoane infectate pe teritoriul naţional, precum şi apariţia zilnică a unor cazuri noi de persoane infectate, aspecte care generează o presiune constantă asupra capacităţii de gestionare a unităţilor administrativ – teritoriale şi a sistemului sanitar, în contextul necesităţii de a condiţiilor socio – economice necesare desfăşurării activităţilor specifice economiei naţionale, concomitent cu menţinerea unui nivel de alertă adecvat la nivelul componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, în considerarea prevederilor art. 4 alin. (3) şi (4) şi art. 7^1, din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2020, privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/2020, cu modificările şi completările ulterioare, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) şi art. 81 din OUG. nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 4 şi art. 11 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 republicată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, art. 9 alin. (1), art. 38 alin. (1^4) şi art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ale art. 20 lit. l) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 2 şi art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta
HOTĂRÂRE:
Art.1 – Se propune suspendarea activităţilor care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în sistem on-line, pentru perioada 11.01.2021 – 07.02.2021.
Art.2 – Se aprobă lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexa nr. 1.
Art.3 – Se aprobă modificarea componenţei Grupului de suport tehnicoştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, conform prevederilor anexei nr. 2.
Art.4 – Se aprobă majorarea cantităţilor stocurilor de urgenţă medicală cu produse, materiale şi echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare a populaţiei împotriva virusului SARS-CoV-2, conform prevederilor anexei, nr. 3.
Art.5 – Se propune ca, pentru asigurarea fondurilor necesare achiziţionării produselor prevăzute la art. 4, să fie alocate la nevoie, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.
Art.6 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.
Art.7 – Anexele 1 -3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
PREŞEDINTELE COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
PRIM-MINISTRU FLORIN-VASILE CÎŢU
Hotărârea are trei anexe care cuprind detaliile referitoare la activitatea unităţilor de învăţământ şi lista actualizată a statelor şi zonelor considerate ca fiind cu risc epidemiologic crescut.
Membrii Grupului sunt:
Institutul Național de Sănătate Publică:
Dr. Simona Pârvu – Director general
Dr. Adriana Pistol – Director CNSCBT
Dr. Radu Cucuiu – INSP
Ministerul Sănătății:
Andreea Moldovan – Vicepreședintele grupului, Secretar de stat
Andreea Tamaș – Director Cabinet
Dr. Amalia Șerban – Director
INBI Matei Balș:
Prof. dr. Gabriel Popescu – Medic în specialitatea boli infecțioase
Dr. Cătălin Apostolescu – Medic în specialitatea boli infecțioase
Ministerul Apărării Naționale:
Dr. Dragoș Marian Popescu – Șef Direcția Medicală
Dr. Valeriu Gheorghiță – Coordonator al compartimentului de supraveghere a infecțiilor din cadrul spitalului ”Carol Davila”
Dr. Andreea Păuna – Direcția Medicală
Direcția de Sănătate Publică:
Dr. Oana Nicolescu – Director executiv DSP București
Ministerul Afacerilor Externe:
Gen. Mihai Liviu Dănilă – Șef Centru Situații de Urgență MAE
Ministerul Afacerilor Interne:
Dr. Raed Arafat – Președintele grupului, Secretar de stat, Șef al DSU
Departamentul pentru Situații de Urgență:
Dr. Călin Alexandru – Director general
Dr. Bogdan Oprița – Medic șef UPU SMURD București
Direcția Generală Management Operațional:
Chestor de poliție Stefan Săvulescu – Director general
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență:
General maior Dan Iamandi – Inspector general
Col. Radu Cristian – Prim adjunct al inspectorului general
Serviciul de Protecție și Pază:
Dr. Lucian Lerescu – Medic
Dr. Claudiu Sbârcea – Medic
Serviciul de Telecomunicații Speciale:
General de brigadă Remi Manda – Șef DOMO
Ministerul Educației și Cercetării:
Ioana Lazăr – Secretar general
Ministerul Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor:
Ionel Irinel Scriosteanu – Secretar de stat
Adriana Kalapis – Director general
Mihail George Staicu – Director cabinet
Sorin Ionel Ghiță – Director Direcția Medicală
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră:
Chestor principal de poliție Liviu BUTE – Inspector general
Compania Națională de Aeroporturi București:
Cristian Alexe – Director siguranță