//Ce le spune Raluca Turcan celor care refuză vaccinarea: Coronavirusul acesta nenorocit este atât de imprevizibil…

Ce le spune Raluca Turcan celor care refuză vaccinarea: Coronavirusul acesta nenorocit este atât de imprevizibil…

Raluca Turcan s-a lansat într-o campanie pentru susținerea vaccinului și a declarat că se va vaccina atunci când îi va veni rândul.

„Prima doză de vaccin împotriva COVID-19 a fost administrată astăzi asistentei medicale Mihaela Anghel care, acum 10 luni, prelua primul pacient confirmat din România. Campania de vaccinare începe, aşa cum este şi firesc, cu oamenii fără de care sănătatea noastră nu ar fi în siguranţă. Tot în prima etapă vor fi vaccinaţi angajaţii din centrele sociale, iar administratorii acestor centre vor face programarea rezidenţilor din centre pentru etapa a doua. În cazul beneficiarilor se vor organiza echipe de vaccinare mobile care se vor deplasa pentru a administra vaccinul în locaţiile respective. Ieri, primele 10.000 de doze de vaccin au ajuns în ţară şi, săptămânal, vor veni în jur de 140.000 de doze. România va beneficia de aproximativ 10 milioane de doze de vaccin, iar numărul de vaccinuri este suficient pentru toţi cei care optează pentru imunizare”, a scris Raluca Turcan, duminică, într-o postare pe pagina sa pe Facebook.

Ea i-a rugat pe oameni să se gândească că în cazul în care în jur de 70 la sută din populaţie nu se va vaccina, atunci riscul nu a trecut şi ristricţiile nu vor fi ridicate.

„Aş vrea să vă rog să vă gândiţi la următoarea chestiune, în afara acestor informaţii de organizare. Vaccinarea, împreună cu respectarea măsurilor sanitare, este calea sigură pentru ca viaţa noastră, a tuturor, să revină la normal. Dar trebuie să fim conştienţi de un lucru – dacă 60-70 la sută din populaţie nu se va imuniza, nu putem spune că riscul a trecut şi că restricţiile vor fi ridicate”, a completat Turcan.

Ministrul a mai precizat că vaccinul este omologat de toate forurile medicale competente şi a fost testat pe mai bine de 40.000 de persoane.

„Vaccinul a fost testat pe mai bine de 40 de mii de oameni, înainte de a fi omologat de toate forurile medicale competente – Agenţia Europeană a Medicamentului şi Agenţia Naţională a Medicamentului. Vaccinul a parcurs toate fazele de testare necesare şi a fost omologat atât de rapid pentru că au fost urgentate etapele birocratice, nu cele medicale. Acest vaccin previne boala, previne infectarea cu SARS COV 2 sau limitează o formă severă a bolii. Coronavirusul acesta nenorocit este atât de imprevizibil şi evoluează atât de diferit de la o persoană la alta, iar acum poate fi prevenit. Pe cei care au încă îndoieli îi întreb – de ce să nu ne folosim de acest instrument care este vaccinul? Dacă toate testele clinice au fost făcute, dacă medicii de specialitate, medicii epidemiologi şi ceilalţi, îl fac, noi ceilalţi de ce nu l-am face? Avem în sfârşit o soluţie ca să ne reluăm vieţile aşa cum le ştiam. Eu mă voi vaccina. Când îmi va veni rândul”, a mai spus Turcan.

Ea a alăturat postării pe reţeaua de socializare şi link către site-ul platformei naţionale de informare privind vaccinarea împotriva COVID.

Raluca Turcan a fost vicepremier al ambelor guverne Orban, iar în prezent a preluat funcția de ministru al Muncii, în noul guvern condus de Florin Cîțu.