//Anchetat penal, Eugen Cecan, șeful DRDP Cluj, a angajat-o pe soția unui martor din dosar

Anchetat penal, Eugen Cecan, șeful DRDP Cluj, a angajat-o pe soția unui martor din dosar

Șeful DRDP Cluj, Eugen Cecan, a angajat-o pe Coste Ioana Daniela în funcția de asistent manager. Ea este soția lui Coste Cosmin, unul dintre martorii dosarului în Cecan este anchetat. Mai mult, unii dintre martori au primit majorări salariale sau s-a dispus încetarea cercetărilor disciplinare care îi vizau.

Procurorii DNA Cluj, care au început urmărirea penală  în luna septembrie a anului 2014, au sesizat că directorul DRDP Cluj, Eugen Cecan folosește în mod repetat angajații și utilajele regionalei, în vederea prestării  de activități și realizării de lucrări în favoarea și folosul  unor societăți comerciale deținute de fiul acestuia, Cecan Paul Bogdan.

Firma în cauză deținea în concesiune peste 300 de hectare de pășune comunală, proprietate privată a comunei Vultureni din județul Cluj, situată în extravilanul localităților  Vultureni, Șoimeni și Făureni. Contractul încheiat între firmă  și Comuna Vultureni prevedea că terenurile date în concesiune trebuie întreținute corespunzător, altfel contractul încetează. Începând cu anul 2013 Cecan Paul Bogdan solicită subvenții de la Stat. Ca să le poată obține, terenurile trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care și aceea de a fi curățate.

Iar aici intervine directorul Eugen Cecan, care a cazat angajații DRDP, deveniți în timpul programului de lucru angajați privați, la un han din apropierea fermei și pe care îi transporta la fermă și înapoi cu mașinile regionalei. La fermă oamenii lucrau tot cu utilajele DRDP Cluj: motocoase, buldoexcavator, unimog  dar și cu drujbe și pompe proprietate personală.

Din declarațiile martorilor rezultă o parte din activitățile pe care le desfășurau la fermă: „am dus de mâncare la animalele din fermă”.. „am încărcat zer pentru animale”.. „am mers după lapte praf la Napolact”.. „am cărat niște boxpaleți”.. „am curățat terenul”.. „mâine mă duc acolo să strâng frunzele”… „încă nu am terminat lucrarea aici, acuma ne apucăm de săpat heleșteul.. „am scos până acuma toate cioatele, le-am cărat afară”.. „mâine trebuie să mergem iarăși acolo.. după mălai”.. „încarc niște porumb.. îs dincolo de Turda.. trebuie să mă duc la kilometru..”.

Personalul regionalei, folosit în interes privat primea doar salariul de la DRDP Cluj și nimic altceva, după cum se plânge unul din martori „…să zică, ține 50 lei să ai să-ți iei de mâncare, să-ți iei un suc.. no, păi ce p..mă doar nu îs cosaș în p..mea.. de azi dimineață de 6 de la cât m-am sculat… și ieri la 8 și ceva am ajuns acasă.”

În ianuarie 2018, DNA încadrează faptele directorului regional al DRDP Cluj la delapidare în formă continuată, iar în iunie 2019 dispune trimiterea acestuia în judecată cu dosarul penal nr. 15613/211/2019.

Cum e turcu și pistolul, spune o veche vorbă din bătrâni. Iar la DRDP Cluj această zicală reflectă realitatea, potrivit unui articol publicat recent de Foaia Transilvană.

Probabil încurajată de ghidușiile șefului său direct, care până acum au rămas nesancționate, șefa Districtului Jibou, Ana Pașca, a decis la rândul său să folosească în scopuri personale oamenii din subordine.

Angajații SDN Jibou au povestit cum au fost puși să sape șanțuri, să facă lucrări de zidărie, să cosească iarba și chiar să curețe morminte, în localitatea Brâglez, unde șefa SDN Jibou deține o locuință.

Culmea este că Anca Pașca are la rândul său calitatea de martor în procesul penal de delapidare, care îl vizează pe directorul regional al DRDP Cluj, Eugen Cecan.