//Alba: Un deținut din Aiud i-a amenințat pe gardieni că le taie gâtul

Alba: Un deținut din Aiud i-a amenințat pe gardieni că le taie gâtul

Mai mulți gardieni de la Peitenciarul Aiud au fost amenințați de un deținut că le va tăia gâtul. Deținutul este condamnat la 20 de ani pentru omor.

A. Ionuţ, în vârstă de 31 de ani, este judecat pentru trei infracţiuni de ultraj. Una dintre acestea se referă la proferarea de injurii la adresa unui agent de penitenciare, astfel că acesta i-a întocmit un raport de incident iar ulterior, în momentul în care agentul a deschis uşa camerei de deţinere, deţinutul a aruncat pe acesta cu apa dintr-o cană. Într-o altă zi, după ce a fost scos pe holul secţiei, deţinutul a proferat în mod repetat ameninţări prin utilizarea cuvintelor: ”Te omor pe tine şi pe familia ta!”, „Când ies, vă iau gâtul şi vouă şi la familia voastră!”, „Când vă prind, vă tai gâtul!”, indicând cu degetul trei agenţi, care erau prezenţi la faţa locului. 

Deținutul execută din 2009 o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru omor calificat, deosebit de grav şi tâlhărie. ”De remarcat faptul că, în mediul penitenciar, în cazul unor incidente cu angajaţii  unităţii de deţinere, condamnaţii sunt solidari cu cei implicaţi, fiind uneori imposibil de convins să dea declaraţii referitoare la eveniment, iar în cazul în care acceptă, declaraţiile, aproape invariabil, sunt de genul «Nu am văzut!», «Nu am fost atent!». Cu toate acestea, în faţa instanţei, martorii (…) au arătat că l-au auzit pe inculpat proferând ameninţări la adresa agenţilor de penitenciar aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Astfel, martorul V. a declarat că inculpatul a adresat ameninţări agentului, fără a-şi mai aminti cu ce l-a ameninţat. De asemenea, martorul G. a arătat că inculpatul i-a adresat injurii şi ameninţări agentului supraveghetor – «Arăt că l-a ameninţat cu moartea pe agentul supraveghetor» .