//Afaceristul care transporta sute de kg de cocaină cu TIR-ul condamnat de Curtea de Apel Cluj

Afaceristul care transporta sute de kg de cocaină cu TIR-ul condamnat de Curtea de Apel Cluj

Marius Negrea a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Cluj în dosarul de trafic de droguri în care a fost judecat. El a fost trimis în judecată în urmă cu 4 ani. La mijlocul acestei luni, judecătorii clujeni l-au condamnat la 15 ani de închisoare și au dispus confiscarea a 276.000 euro. În urmă cu doi ani, Tribunalul Bistrița – Năsăud a pronunțat o soluție de fond prin care a eliminat din dosar toate interceptările realizate cu sprijinul SRI (dosar nr. 313/112/2018), astfel că Negrea ar fi putut scăpa de condamnar. Însă celelalte probe adunate de procurorii dosarului au cântărit prea greu, iar Negrea a fost condamnat și în primă instanță la 15 ani cu executare. 

Potrivit procurorilor, Negrea a fost liderul unui grup infracţional organizat specializat în introducerea pe teritoriul României a unor importante cantităţi de cocaină, provenită din America de Sud. Drogurile erau transportate cu TIR-urile.

Un important membru al grupării este cetăţeanul irlandez O′Connel Brian John, acesta având conexiuni în Columbia în rândul furnizorilor de cocaină. O′Connel John este cel care ţine legătura cu furnizorii drogurilor transmiţându-le cantitatea de cocaină dorită şi realizând plata acestuia. Negrea Marius se ocupa de organizarea activităţii de introducere a drogurilor pe teritoriul României şi de transportul lor în Marea Britanie. Transportul pe ruta România-Marea Britanie se efectua pe cale rutieră de către cărăuşi recrutaţi de Negrea Marius.

Înainte de a fi prins Negrea încerca să facă transportul pachetelor de cocaină cu avionul.

Soluția pe scurt a instanței poate fi accesată AICI

 –   Negrea Marius Viorel (47 ani, liderul grupării) a primit pedeapsa rezultantă de 15 ani şi 3 luni de închisoare pentru trafic de droguri de mare risc şi constituirea unui grup infracţional organizat.

De la acesta, instanţa a dispus confiscarea specială a sumei de 276.000 euro.

Din această pedeapsă, se deduce arestul preventiv: aproximativ 3 ani.

 – Cociobea Alexandru (46 ani) a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 8 ani şi 8 luni de închisoare pentru complicitate la trafic de droguri de mare risc şi constituirea unui grup infracţional organizat.   

Din această pedeapsă, se deduce arestul preventiv: aproximativ  2 ani și 5 luni.

 – Popa Ilie Sorin (57 ani) a primit 8 ani de închisoare.

Din această pedeapsă, se deduce arestul preventiv: aproximativ  2 ani și 5 luni.

– Sigmond Francisc (40 ani) a fost condamnat la 13 ani după gratii. Din această pedeapsă, se deduce arestul preventiv: aproximativ  1 an și 2 luni.

 – Costea Costel (31 ani) a primit cea mai blândă pedeapsă – 4 ani în regim de detenţie.

În total, cei cinci au primit aproape 49 de ani după gratii.

Procurorii DIICOT au precizat ca, in luna decembrie 2016, Negrea a constituit impreuna cu inculpatii Zsigmond Francisc si S. C. G. (cercetat de autoritatile germane), la initiativa sa, un grup infractional organizat, ce a actionat de pe teritoriul Romaniei dar si din strainatate, in cadrul caruia fiecare trebuia sa desfasoare activitati specifice pentru preluarea drogurilor, realizarea transporturilor de droguri de risc si de mare risc pana la destinatar, precum si predarea lor la destinatie, pentru a obtine importante sume de bani, cu scopul de a trafica droguri de risc (ketamina si cannabis) si de mare risc (cocaina). 

În luna septembrie a anului 2017, o amplă acţiune a forţelor de ordine române în cooperare cu cele internaţionale se desfăşura în mai multe state din Europa, în Bistriţa-Năsăud şi într-un sat de lângă Zlatna, la Feneş.  În paralel au mai fost efectuate 9 percheziţii în Bistriţa-Năsăud, Neamţ şi în Germania, Marea Britanie şi Olanda de către procurorii DIICOT şi forţele de ordine de la Europol şi Eurojust. Potrivit procurorilor DIICOT, din cercetări ar fi reieşit că liderul grupării avea legături cu furnizorii de cocaină din America de Sud şi cu clienţi din Marea Britanie. Cercetările au fost iniţiate în luna februarie 2016, iar pentru documentarea activităţii infracţionale a fost demarată o cooperare internaţională, prin intermediul Europol şi Eurojust, cu Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia şi Olanda.

Din cercetari, a reiesit ca inculpatul Negrea Marius Viorel, liderul gruparii, a avut legaturi cu furnizori de cocaina din America de Sud si cu clienti din Marea Britanie.Pentru transportul drogurilor era preferata ruta Olanda-Marea Britanie, fiind folositi conducatori de autotrenuri cetateni romani, angajati la diverse companii de transport. Pana la data actiunii, au fost capturate peste 200 de kg. de canabis, 50 de kg. de ketamina si 55 de kg. de cocaina de catre autoritatile din Spania, Franta si Marea Britanie.