Potrivit unor acuzații de fraudă electorală venite din diaspora, aproximativ 14.000 de buletine de vot exprimate deja au dispărut. Mai mulți români din diaspora, care s-au înscris să voteze prin corespondență, au transmis că plicurile lor nu au ajuns la București.
De exemplu, un cetățean are locuiește în Elveția spune că a primit plicul cu buletinul de vot pe data de 24 noiembrie, l-a ridicat în ziua următoare, iar pe 26 noiembrie l-a trimis înapoi în țară cu opțiunea de vot, însă a primit ulterior o informare cu privire la faptul că acesta nu a ajuns la AEP până la data limită. Acesta spune că la fel li s-a întâmplat și unor apropiați din Marea Britanie și sunt nevoiți, la fel ca și în cazul său, să se deplaseze câteva ore cu mașina până la cea mai apropiată secție de votare, informează Digi24.
Sunt însă probleme mult mai mari în Malta, semnalează un alt român, acolo unde plicul cu buletinul de vot a sosit de abia la data de 30 noiembrie și, bineînțeles, nu a mai ajuns înapoi în țară cu opțiunea sa de vot, în timp util. Ce este mai rău, e că în Malta nu au fost organizate secții de votare din motive legate de pandemie. Așadar, cetățenii de acolo nu mai au posibilitatea să-și exercite votul la alegerile parlamentare.
Explicațiile președintelui Autorității Electorale Permanente
Autoritatea Electorală Permanentă subliniază faptul că toate aceste dificultăți și probleme care au apărut nu intră în sarcina instituției. Președintele AEP, Florin Mitulețu a declarat că „vorbim de servicii poștale din alte țări, iar de această acțiune se ocupă Poșta Română. Noi nu facem altceva decât să le pregătim, să le dăm, iar ei le trimit și apoi le primesc”.
„La București nu au ajuns în timp util diferența între 35.880 și 21.600. Aproximativ 14.000 de voturi nu au ajuns în țară deloc, sau până la data limită. Poșta Română a trimis 35.880 de plicuri în străinătate și au sosit 21.600. Diferența poate să nu fi ajuns la cetățeni – o dată, și a doua oară, aceste plicuri ori să nu fi plecat, ori să fi plecat în termen inutil, ca să spun așa, pentru că ele trebuiau să ajungă înapoi până la data de 3 decembrie, ora 24:00, la misiunile diplomatice, ori la secțiile de votare organizate pentru votul prin corespondență de MAE, sau în țară.
În străinătate vorbim de specificul fiecărui stat, de servicii poștale ale fiecărui stat. Cetățenii care nu au primit plicurile, sau le-au întârziat la ajungerea în țară, se pot prezenta la secțiile de votare organizate în afara țării astăzi sau mâine.
Din condiții de pandemie, plicurile nu au ajuns la unii dintre cetățeni, sau nu au reușit să revină în țară aceste plicuri”, a declarat Florin Mitulețu, președintele AEP.
Ce spune premierul Orban despre o posibilă fraudă
Ludovic Orban a și oferit o primă reacție în scandalul ivit la alegerile parlamentare. „Aici au ajuns (…) în jur de câteva sute (…) de plicuri cu voturi exprimate, care au venit după data de 3 decembrie. Ele nu pot fi considerate valide, aşa prevede legea.Tocmai din cauza asta, când li s-a comunicat că votul nu a fost valid, li s-a transmis şi posibilitatea că pot să voteze şi fizic”, a spus Orban la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Șeful Guvernului a mai precizat că plicul cu votul trebuia să ajungă până în data de 3 decembrie, ora 24:00 pentru a fi validat.
„Orice plic a ajuns mai târziu a fost considerat nevalid. Data de 3 decembrie a fost stabilită astfel încât dacă cineva, fie din cauza serviciului poştal din ţara unde se găseşte, fie din cauza faptului că poate a trimis plicul prea târziu, fie dintr-o altă cauză, nu poate să voteze valid prin corespondenţă, să i se permită exercitarea dreptului de vot fizic”, a explicat Orban.