//Activiștii de mediu au blocat exploatarea celui mai mare zăcământ aurifer din România

Activiștii de mediu au blocat exploatarea celui mai mare zăcământ aurifer din România

Activiștii Declic și Mining Watch au blocat exploatarea celui mare zăcământ aurifer din România și al doilea din Europa, aflat în Valea Rovinei. Exploatatorul este Euro Sun Mining (ESM.TSX), (fosta Carpathian Gold).

Prospecțiunile și obținerea autorizațiilor au fost obținute prin intermediul SC Samax România, deţinută de off-shore-ul britanic SOCIETATEA SAMAX ROMANIA LTD şi administrată de Alexandru Nicolici, care face parte din consiliul de conducere al CARPATHIAN GOLD INC.

Grupul de campanie Mining Watch România a anunțat astăzi protejarea mediului a 23.009 metri pătrați de teren în amprenta amplasamentului propus de Euro Sun Mining (ESM.TSX) din Valea Rovinei. Mișcarea va deraia cel mai probabil planurile Euro Mining Sun de a începe lucrările la șantier în 2022.

„Proiectul Rovina, exact ca Roșia Montană sau Certej, nu a reușit să obțină un permis social pentru a opera. Și acesta este un proiect contestat de localnici. După experiențe proiectelor de la Roșia Montană și Certej, investitorii Euro Sun Mining ar trebui să stea departe de Rovina”. 

susține Tudor Brădățan, directorul executiv al Declic

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Aceste terenuri, care sunt acum deținute parțial de Declic, un ONG de campanie și membru al Mining Watch România, se întind în trei comune (Bucureșci, Criscior și Buceș). Cele trei sunt situate strategic în zona de dezvoltare propusă de Euro Sun Mining. Este considerat cel mai mare proiect de mină de aur și cupru din România și depinde de capacitatea companiei de a asigura toate drepturile de proprietate în amprenta sitului.

Euro Sun Mining intenționa să deschidă prima mină de aur și cupru din România

Euro Sun Mining, o companie minieră în stadiu de dezvoltare cu sediul în Canada, a sperat să înființeze prima mină de cupru și aur deschisă din România, prin intermediul unei subsidiare din România, Samax România. Acesta ar fi fost cel mai mare astfel de proiect din UE.

Localnicii se opun propunerilor

Pe de altă parte, , propunerile sale s-au confruntat cu o opoziție acerbă la nivel local, național, cât și internațional. Locuitorii din Bucureșci, Criscior și Buceș s-au opus propunerilor Euro Sun Mining. Opoziția lor se concentrează, în mare parte, pe proiectarea în amonte a instalației de deșeuri propuse de Euro Sun la Rovina, precum și pe impactul asupra mediului, la elemente precum apele subterane din zonă.

Nu este prima dată când explorările miniere propuse în România se confruntă cu o opoziție coordonată. În 2013, proiectul minier Roșia Montană, deținut de Gabriel Resources, a declanșat cea mai mare mișcare socială și de mediu văzută vreodată în țară. Gabriel Resources a dat ulterior România în judecată la Centrul Internațional de Soluționare a Litigiilor Investiționale în urma respingerii planurilor sale.

Mai recent, proiectul minier Certej, deținut de Eldorado Gold – unul dintre cei mai mari producători de aur din lume – s-a confruntat cu opoziția ONG-urilor și a unei rețele de grupuri locale. Această opoziție a reușit în cele din urmă să anuleze planul urbanistic al companiei în 2019 și, astfel, a oprit dezvoltarea minei.

Situl de dezvoltare Valea Rovinei, care este în mare parte acoperit de pădure și situat în apropierea rezervației naturale Muntele Vulcan, a fost exploatat ultima dată în urmă cu 30 de ani. Cu toate acestea, în mai 2015, Euro Sun Mining – care opera pe atunci sub numele de Carpathian Gold – a anunțat că a primit o licență de explorare pentru sit. Permisul a fost acordat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale a țării și acoperă o suprafață de amplasament de 27.678 de kilometri pătrați.

Euro Sun Mining a cunoscut eșecuri

Euro Sun Mining s-a confruntat cu propriile eșecuri la nivel de companie în ultimii ani. În 2020-2021, firma a raportat pierderi în valoare totală de 5,5 milioane de dolari. De asemenea, reputația i-a fost pătată, în urma dezvăluirilor că personalități de rang înalt din cadrul companiei au angajat serviciile Mossak Fonesca, firma de avocatură off-shore implicată în ancheta globală Panama Papers.În august, ESM și-a exprimat, de asemenea, speranța de a-și asigura listarea la Bursa de Valori din Londra până la sfârșitul anului 2021 – o mișcare care nu a fost încă realizată.

  • Zăcământul aurifer de la Rovina, al doilea ca mărime din Europa, conține resurse măsurate și indicate de 204 tone aur și peste 635.000 tone de cupru.

Pe de altă parte, canadienii speră să înceapă proiectul chiar anul viitor, însă acesta este acum indicat că ar urma să fie cel puțin întârziat după ce asociația Declic, membră a rețelei Mining Watch România, a devenit proprietară pe 3 suprafețe de teren (cu o suprafață totală de peste 23.000 mp) situate strategic în perimetrul aferent minei.