//7 arestați preventiv în dosarul de corupție de la Spitalele Covid din Brașov și Harghita

7 arestați preventiv în dosarul de corupție de la Spitalele Covid din Brașov și Harghita

Șapte persoane au fost arestate în urma descinderilor procurorilor la spitalele Covid-19 din Brașov și Harghita. Înițial au fost reținute 12 persoane, însă judecătorul a emis mandate de arestare preventivă doar pentru 7 dintre cei investigați. Printre cei vizați se numără și șeful Biroului de Operațiuni Speciale Brașov, divizia care se ocupă de intercepările telefonice din zonă. Au fost arestați preventiv cei doi manageri de spital, Ionescu Ramona Delia (Spitalul de Boli Infecțioase Brașov) și Lukacs Antal (manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc), ambii acuzați de abuz în serviciu. 

De asemenea, arestul prevenitv s-a dispus și pentru Mirică Emanoil, ofițer de poliție în cadrul Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov, cercetat pentru trafic de influență, luare de mită, folosirea informațiior care nu sunt destinate publicității și compromiterea intereselor justiției.

În dosar a mai fost reținut Kadas-Iluna Andrei, consilier județean și președinte al comisiei pentru sănătate, protecția copilului și a persoanelor adulte în cadrul Consiliului Județean Brașov; președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, acuzat de trafic de influență și instigare la abuz în serviciu. A fost arestat și consilierul local din Săcele, Popa Marius și Eniko Balint  referent la Serviciul Achiziții Publice în cadrul spitalului Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc şi administratorul firmei Chantel Sante. A fost arestat prevenitv și om de afaceri, reprezentant al societății Chantel Sante.

Totodată, faţă de societatea comercială Chantel Sante, instanţa a decis, la solicitarea DNA, luarea măsurii preventive constând în interzicerea desfăşurării activităţilor de natura celor cu ocazia cărora au fost comise infracţiunile pe o perioadă de 60 de zile.

DNA Brașov face cercetări penale in rem (față de fapte, nu persoane) în spitale din Brașov și Harghita, unde anchetează suspiciuni de corupție în atribuirea unor contracte supra-evaluate, potrivit unui comunicat al instituției. În dosar au fost făcute astăzi 22 de percheziții.

Procurorii DNA susțin că activitățile frauduloase ar fi avut loc în perioada 2019 – 2020, prejudiciul în dauna spitalelor s-ar ridica la suma totală de 1.669.234 lei, iar sumele de bani date/promise de reprezentantul firmei respective ar varia între 5.000 euro și 89.000 euro.

Dosarul urmărește presupusa atribuire ilegală, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, a unor contracte prin care unitățile respective ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nici nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.

Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă. În schimb, persoane din conducerea spitalelor sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.

Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2019 – septembrie 2020, Kadas Iluna Marius Andrei, la data comiterii faptelor președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, ar fi primit de la un om de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, în mod direct suma de 5.000 euro și indirect, prin intermediul managerului spitalului Popa Marius Cristian, suma de 20.000 de euro (din care acesta din urmă și-ar fi oprit o parte) În schimb, ar fi urmat să-și exercite influența pe care a pretins că o are asupra funcționarilor publici cu putere de decizie din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov.

În 8 februarie 2020, spitalul a încheiat cu societatea omului de afaceri un contract privind achiziția unui robot pentru dezinfecția cu ultraviolete a mediului, în valoare de 949.620 lei cu TVA ( în condițiile în care valoarea de piață a produsului era cuprinsă între 285.000 lei și 380.000 lei).

Ulterior, în 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov ar fi efectuat către SC Chantel Sante SRL, plata în întregime a contravalorii robotului menționat mai sus.

Din probele administrate până în prezent a rezultat că atribuirea către societatea respectivă a contractului de achiziție s-a realizat în mod fraudulos, cu implicarea directă a suspecților Ionescu Ramona Delia, Olaru Oana Gabriela și Nedelea Gheorghe, având în vedere că investiția nu era necesară, a fost mult supraevaluată, iar punerea în funcțiune a robotului nu s-a realizat nici până în prezent, a constatat DNA.

Procurorii anticorupție au dispus, în prezenta cauză, efectuarea unor activități procedurale de către ofițerii de poliție din cadrul I.G.P.R. – Brigada de Operațiuni Speciale Brașov.

“Cu această ocazie, după ce Mirică Emanoil a aflat aspectele cercetate și persoanele vizate de anchetă, ar fi comunicat aceste informații omului de afaceri, îngreunând urmărirea penală care se desfășura în cauză.

Pentru aceste „servicii”, dar și în schimbul promisiunii de a își folosi influența pe care a pretins că o are pe lângă ofițeri de poliție și procurori din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Brașov pentru a afla mai multe detalii despre mersul anchetei, suspectul Mirică Emanoil ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite (bani, produse alimentare și intervenții stomatologice)“, a stabilit DNA.