//100 de ani de la înființarea primului liceu românesc pe Valea superioară a Mureșului

100 de ani de la înființarea primului liceu românesc pe Valea superioară a Mureșului

Mai multe manifestări desfăşurate în mediul online au loc în această lună pentru a marca 100 de ani de la înfiinţarea Liceului Teoretic “Sfântu Nicolae” din Gheorgheni, primul liceu cu predare în limba română de pe Valea Superioară a Mureşului.

Toate activităţile planificate în decembrie, declarată oficial Luna sărbătorii la Liceul Teoretic “Sfântu Nicolae”, se desfăşoară sub semnul anilor împliniţi de această instituţie, cum ar fi “100 de copaci plantaţi virtual”, “100 de fotografii despre şcoala mea”, “100 de jocuri practicate de elevi de-a lungul timpului” sau “100 de melodii ale generaţiilor”.

Potrivit directoarei Liceului “Sfântu Nicolae” din Gheorgheni, profesoara Cosmina Maria Nan, vineri va avea loc o activitate online de marcare a evenimentului, în cadrul căreia se va lansa şi monografia liceului, cu titlul “100 de ani. Timpuri şi oameni”.

“O vedem ca o sărbătoare a bucuriei, o întoarcere spre trecut cu gratitudine şi certitudinea că pe o axă a timpului interior al fiecăruia dintre noi se înscrie şi recunoaşterea valorii şcolii care le-a format devenirea”, a declarat Cosmina Maria Nan.

În epilogul monografiei se arată că, în paginile acestei cărţi, un colectiv de profesori de la Liceului Teoretic “Sfântu Nicolae” au adunat o parte din istoria şcolii, pornind de la anuarele editate de-a lungul timpului, de la registrele cu procese verbale şi de la alte documente.

“Perioada dificilă a anilor ’20 – ’30, momentul greu prin care a trecut comunitatea românească din această regiune la începutul anilor ’40, reconstrucţia de după război, perioada regimului comunist şi revenirea şcolii la menirea ei, în ultimii 30 de ani, de a pregăti elevi cu cunoştinţe solide în diverse domenii şi cu o conştiinţă civică potrivită unei ţări democratice, reprezintă tot atâtea pagini ale acestei cărţi, dedicate timpurilor şi oamenilor care au fost şi sunt”, se arată în epilogul monografiei, semnat de profesorul de istorie Radu Traian Roşca.

Cosmina Maria Nan a adăugat că liceul Teoretic “Sfântu Nicolae” din oraşul Gheorgheni poartă numele patronului spiritual al oraşului din anul 1919, denumire care i-a fost acordată printr-un ordin emis de către Consiliul Dirigent de la Alba-Iulia. Pe parcursul anului şcolar 1920, românii din Valea Mureşului Superior au cerut printr-un memoriu adresat Resortului Cultelor şi Instrucţiunii ca la Gheorgheni, pe lângă secţia maghiară, să se înfiinţeze şi o secţie română.

Memoriul a fost susţinut de către protopopul Ilie Câmpeanu, originar din această localitate şi a fost primit cu bunăvoinţă, astfel că, pentru anul şcolar 1920-1921, a luat fiinţă prima clasă de liceu cu predare în limba română din judeţul Ciuc, ea având 19 elevi.

“Perioada celui de-Al Doilea Război Mondial a adus schimbări majore asupra evoluţiei evenimentelor. Rând pe rând, aici şi-au desfăşurat activitatea Gimnaziul Regal Maghiar de Stat (limba maghiară), Liceul Coeducativ de Stat (limba maghiară), Liceul ‘Sfântu Nicolae’ (limba română), în paralel cu Liceul Teoretic de Stat (limba maghiară), pentru ca, din 1948, denumirea liceului să fie aceea de Liceul Mixt Român. În 1956, Liceul Mixt Român s-a contopit cu Liceul Teoretic de Stat (limba maghiară), formă sub care a funcţionat până în anul 1990. Din 1990 s-au format două licee care funcţionează ca unităti de sine stătătoare sub numele de Liceul Teoretic Român şi Liceul Teoretic ‘Salamon Ernő’. Din anul 1995 s-a revenit la denumirea tradiţională, atât de îndrăgită, respectiv Liceul Teoretic ‘Sfântu Nicolae’ “, a arătat actuala directoarea liceului.

Cosmina Maria Nan a mai punctat, în argumentul monografiei lansate vineri, importanţa aducerii aminte, cu recunoştinţă, a tuturor celor care au scris istoria acestei şcoli.

“Ceea ce s-a scris aici este despre oameni, despre cei care au respirat ca noi, au râs şi au plâns ca noi, au vrut să facă bine, au fost îndoiţi de greutăţi, s-au ridicat, au trăit bucurii. Este despre şcoală, despre liniştea pământului şi plânsul lui. Şi mai ales, este despre neuitare. A uita, în acest context, este ingratitudine. A vorbi şi recunoaşte este reverenţă”, a mai arătat Cosmina Maria Nan.

Printre absolvenţii liceului centenar de la Gheorgheni se numără actorul Cornel Gârbea, matematicianul Mihu Cerchez, cinegeticianul Ion Micu şi campionul olimpic Marius Urzică.